Hvordan få det bedre hjemme?

Latensfasen kan for mange være både vond og langvarig. Men dersom det ikke er noen spesiell grunn til at du skal være på sykehuset,  viser forskning at det faktisk er bedre å være hjemme i denne fasen av fødselen.

MEN; det er viktig at du føler deg trygg og komfortabel hjemme. Når du slapper av, er det lettere for kroppen å frigjøre det riefremkallende hormonet oxytocin og riene vil bli mer effektive. Hva som kreves for at man skal føle seg trygg og komfortabel hjemme er veldig individuelt, men under følger noen tips.

Innhold

Ikke vær redd for å ringe sykehuset!

Vi vet at mange kvier seg for å ringe sykehuset, og er redde for å bli avvist. Dersom du har spørsmål eller føler deg utrygg, er det bedre å ringe og snakke med fagpersoner, enn å gå hjemme med usikkerhet og bekymring.

Det er ikke nødvendig å vente med å ringe til du tenker at du ønsker å komme inn. De fleste førstegangsfødende ringer mer enn én gang før det er tid for å reise til sykehuset. Mange førstegangsfødende synes det er godt med råd og veiledning fra en jordmor når riene begynner.

Jordmødrene som besvarer telefonen på fødeavdelingen vil gjerne bidra til at tiden hjemme føles trygg. De har mye god informasjon og mange gode råd. Jordmødrene synes også det er greit å vite hvor mange som har rier hjemme, slik at de kan planlegge logistikken på sykehuset.

Bevegelse og hvile

Bruk av tyngdekraften

Mange opplever at riene er mindre smertefulle og minst like effektive når de står oppreist. I tillegg har du muligheten til å bevege hoftene samtidig som du lar overkroppen slappe av

La tyngdekraften jobbe i stående fremoverlent stilling
Du kan også forsøke lignende stillinger på knærne

Lindre ryggsmerte

Å stå på alle fire kan lindre ryggsmerte. Om du ønsker å forsøke denne stillingen, pass på at du har en pute eller noe annet mykt under knærne, og at håndleddene dine tåler det.

Skap større plass for barnet

Ulike posisjoner med det ene benet høyere enn det andre fører til at noen av musklene i bekkenet strekker seg og skaper større plass for barnet. Mest sannsynlig vil det kjennes mer komfortabelt å løfte det ene benet fremfor det andre. Prøv deg frem, og løft det benet som føles mest komfortabelt. Pass på at du har benene pekende lett utover som en V.

Avslapning og hvile

Halvsittende og sideliggende stillinger er gode for avslapning, samtidig som de ikke forhindrer fremgangen.

I liggende stilling bør du veksle på hvilken side du ligger. For å unngå ubalanse i bekkenet, legges en pute mellom knærne. Puten bør legges helt ned til foten, slik at det ikke blir knekk i ankelen.

En halvsittende stilling føles komfortabel og avslappende samtidig som tyngdekraften kan hjelpe barnet nedover i bekkenet.

Sittende

En oppreist sitteposisjon vil også gi tyngdekraften gode forutsetninger, men kan fortsatt være delvis avslappende. Noen synes denne stillingen kan lette på ryggsmerter.

Om du har en sitteball/gymball kan du i tillegg bevege hoftene litt i denne stillingen.

En annen stilling som kan fungere fint mot ryggsmerter er å sitte fremoverbøyd. I denne stillingen kan dessuten partner eller en annen støtteperson lett komme til for å massere deg i ryggen.

Pust!

I latensfasen kan det være lurt å ikke fokusere på sammentrekningene i magen mer enn nødvendig. Om riene er vonde kan det være viktig å passe på hvordan man puster. Jevn og rolig pust kan virke både avspennende og smertelindrende.

Uten mat og drikke..

«Uten mat og drikke duger helten ikke». Dette er kanskje et forslitt uttrykk, men det er sant. Mange sammenligner det å føde med å løpe et maraton. Det er klart at for å gjennomføre, trenger man energi.

Livmormuskelen er en stor muskel som trenger energi for å gjøre jobben effektivt. Det er viktig at du husker på å spise og drikke innimellom. Spis og drikk det du har mest lyst på, her er det ingen restriksjoner.

Om du ikke føler at du har særlig matlyst, så forsøk å få i deg noen små biter næring nå og da. Og ikke minst, sørg for at du får i deg nok drikke.

Å tilby mat og drikke underveis kan være en fin (og viktig) jobb for den du eventuelt har sammen med deg hjemme.

Varme

Mange syntes at varme kan virke smertelindrende i latensfasen. Prøv å ta et bad eller en lang varm dusj. Eller du kan legge en varmeflaske der det gjør vondt.
Noen kjenner latensriene mest i magen, mens andre kjenner smerten i ryggen (om du ikke har varmeflaske, fyll varmt vann i en stor brusflaske og ta et håndkle rundt).

Massasje

Dersom du har noen sammen med deg hjemme, kan massasje i korsryggen forsøkes. Hvor hardt personen bør ta i er veldig individuelt, så her må dere nesten bare prøve dere frem.

Noen synes det er lindrende å bli massert når det gjør vondt, andre syntes det kan være godt å få løst opp litt mellom riene. Andre igjen vil ikke bli tatt på i det hele tatt og vil bare jobbe med riene sine i fred.

Her er det mange variasjoner, og alle reaksjoner er like normale. Men som sagt, det er bare å prøve seg frem, det kan i hvert fall være verdt et forsøk.

TENS

Undersøkelser har vist at TENS er en populær form for smertelindring blant fødende. TENS (Transcutanteous Electrical Nerve Stimulation) er et lite håndholdt apparat med elektroder som festes på huden. Gjennom disse elektrodene sendes svake elektrisk impulser til ryggmargen og hjernen via nervene. Du kan selv bestemme styrken på de elektriske impulsene, og hvor ofte du vil få de.

Eksakt hvordan TENS virker mot smerte er usikkert. Det er ikke bevist at TENS faktisk gir effektiv smertelindring i den aktive fasen av fødselen (cochrane), men bruk av TENS er sannsynligvis mest effektivt i latensfasen av fødselen, når mange kvinner opplever smerter nederst i ryggen. I tillegg kan det hjelpe ved å ta fokus vekk fra smertene og øke følelsen av kontroll over situasjonen.

Elektrostimuleringen kjennes som svak prikking i huden. Teipen på elektrodene kan i sjeldne tilfeller gi lokal hudirritasjon, men utover dette har man ikke sett noen bivirkninger ved å bruke TENS som smertelindring under fødsel. Bruk av TENS er ansett som helt trygt for barnet.

Du kan gjerne forsøke TENS hjemme. Start gjerne med å plassere elektrodene på ryggen der hvor du har vondt. Etter hvert kan du flytte på elektrodene, gjerne lenger nedover i korsryggen.Noen fødeavdelinger har TENS-apparater de låner ut gratis. Alternativt kan man kjøpe eller leie et apparat.

Medisiner

Smertestillende tabletter med virkestoffet Paracetamol (for eksempel Paracet eller Pinex) kan man også forsøke om du er usikker på om du har kynnere eller rier.

Paracetamol er førstevalget mot smerter i svangerskapet og anses som trygt, men bruken bør være kortvarig og man må selvfølgelig ikke overstige anbefalingene som står på pakningsvedlegget (Helsenorge.no).

Paracetamol vil nok ikke ta vekk smertene fra riene fullstendig, men det kan hjelpe ved å gjøre riene litt mer utholdelige, og i tillegg kan det gjøre det litt lettere å få slappet av i mellom riene.